Княгиня Калина участва в Маскарадните игри Сурва 2023 г. Дъщерята на

...
Княгиня Калина участва в Маскарадните игри Сурва 2023 г. Дъщерята на
Коментари Харесай

Княгиня Калина участва в Сурва 2023! Донесе късмет на Равно поле, което зае първо място в конкурса

Княгиня Калина взе участие в Маскарадните игри " Сурва " 2023 г. 
Дъщерята на Симеон Сакскобурготски бе съпроводена от брачна половинка си Китин Мунюс.

 

За първи път членове на последната царска фамилия на България посещават Международния фестивал, който се състоя при голям интерес от петък до неделя. 

 

Българската княгиня бе облечена в обичайната за шопския край носия, наречена сая.

 

Саята представлява дълга, разтворена начело дреха, като предниците й нормално се закопчават в региона на гърдите. Изработени са или от едноцветна (черна, бяла, зелена) или пък от пъстра на линии домашна тъкан. Препасана постоянно с престилка, саята не се отличава от сукмана. Затова и в случаите, когато е от едноцветен плат, тя е украсявана като него – основно по пазвите. 

 

Друга специфичност на саичената носия е в престилката (скутаче) от ивична пъстра вълнена тъкан. Съшита е от два хоризонтално поставени плата с по-широки линии, с килимени претекстове в двата края. Тази престилка е задоволително необятна да покрие цялата предна част и бедрата в профил.     

 

В началото на XX век женската национална носия се сдобила с нов фешън подробност, който се носи на гърдите – нагръдник, наименуван още преклопче. Изаботва се от копринена или памучна плат с ослепителен цвят – червен, жълт, наследник и прочие Над преклопчето се носят редове жълтици или колиета от мъниста.    

 

Носиите от Шопския край са ярки и пъстроцветни. Дрехата на княгинята бе решена в алено и златно. Традиционната сая бе в черен вълнен цвят, а шевиците от Софийския край по деколтето и ръкавите й бяха везани в алено.

 

Златните орнаменти пък са празнични и въплъщават позицията на омъжената жена. Те са присъщи също за шопския край и по-специално за Софийското поле.

 

Калина е петото, минимум, дете на Симеон Сакскобурготски и негова единствена щерка. Аристократката е и най-свързана с България от цялото царско поколение – има български паспорт, приказва езика и се реалокира със фамилията си у нас, избирайки за свои дом двореца в царска Бистрица.

 

Обожава национални носии и влага детайли от обичайна по нашите земи дреха и в ежедневните си дрехи. Усетът й към стила я връща към българските корени. 

 

А любовта към носията е наследила от баба си, кралица Йоанна Българска, която постоянно носи необятни бели ризи с национални претекстове.Големи почитателки на шевиците и на националните занаяти са също майка й, доня Маргарита, и вуйна й, княгиня Мария Луиза. Любовта към фолклора е фамилна линия, има даже портрети, на които цар Фердинад I е облечен в шопски потури.

 

Оказва се, че живият огън на българщината, пламнал в сърцето на Калина, донесе шанс на дружината от с. Равно поле, към която княгинята се причисли по време на спортното дефиле в третия ден на Международния фестила " Сурва " 2023.

 

Именно групата от елинпелинското село завоюва в яростна борба с представителите на Силистра премията на публиката в SMS гласуването по време на фестивала.

 

Тазгодишното издание на събитието, провеждащо се под патронажа на президента Румен Радев, е постигнало и самобитен връх с наличието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР